I desember satte vi i gang med prøvene på vårt nye barnekunstprosjekt. Det har tittelen «Kloden rundt på 29 bokstaver», og er en produksjon i krysningspunktet mellom installasjon og teater. Dette blir et romlig interaktivt barneteater der barna kan gå inn i en verden som er bygget i papir! På sin reise gjennom installasjonen får barna bli kjent med ulike land og bokstaver.
I vår fortelling møter vi Julie på 6 år som lærer seg å lese. Hun spør bestefar «Er det mulig å reise kloden rundt på 29 bokstaver?» De to bestemmer seg for å se om det er mulig, og legger ut på en reise der det er bokstavene som tar dem med gjennom hele verden. A kan ta dem til Argentina, B til Brasil, mens C tar dem til Chile. Hvilke steder må de reise til for å kunne reise rundt på hele alfabetet? Barna inviteres med på reisen for å oppdage alle stedene og bokstavene (og sammen går aktørene og barna inn i en felles lekverden).
Julie, bestefar og barna går inn i en bok sammen, og inne i boka er alt laget av papir. Her blir fortellinger og fjerne land levende. Men det er noen som følger etter dem på reisen. Hva vil hun? Og kommer Julie og bestefar til å klare reisen rundt på hele alfabetet?
For barn er det å lære seg bokstaver også å oppdage en ny verden; først oppdager man bokstavene, dernest ordene, og til slutt «ser» man ord overalt. Verden utvides når den får et nytt språk. Man kan oppdage helt nye perspektiver som man ikke har sett før, som åpner nye forståelser av seg selv og verden rundt seg. Slik kan det også være med reiser, å se fremmede kulturer kan gi en et helt nytt språk å forstå verden ut i fra.
På prøvene så langt har vi jobbet med å utvikle skisser til både visuelle uttrykk og scener, og vi har hatt flere møtepunkter mellom skuespillernes og de skapende kunstnernes arbeid. Det er en spennende prosess. Forestillingen har premiere i mars 2017 (i uke 11) på Lokstallen i Stjørdal. Den vil også spilles vinteren 2017 i Trondheim.
Vi har fått med oss fantastiske kunstnere på denne produksjonen:
Skuespillerne Andreas Medbøe Thoresen, Lisa Birkenes Thun og Mari Moe Krysinska spiller alle rollene i historien. Vigdis Dagsdatter Øien er papirkunstner og scenograf, og sammen med scenografaspirant Meysam Hosseini skaper hun papirlandskapet. Musikken komponeres av Maria Kannegård og Siri Gjære, og Eirik Brenne Torsethaugen står for lysdesign. Berit Haltvik With er vår kostymedesigner. Lene Helland Rønningen er kunstnerisk leder og står for regien. På produsent- og inspisientsida står Emily F. Luthentun og Sofie W. Andersen, i tillegg til Hanna S. Cristoffersen.
Forestillingen er støttet av Norsk Kulturråd, Trondheim kommune, Sør Trøndelag Fylkeskommune, Stjørdal kommune, FFUK og Fond for lyd og bilde.